Când vom avea o scăderea a numărului de cazuri de coronavirus? Andrei Baciu: Vine sezonul rece, deci o parte din activități se mută în interior, iar cele din spațiul extern devin mai puține

Când vom avea o scăderea a numărului de cazuri de coronavirus? Andrei Baciu: Vine sezonul rece, deci o parte din activități se mută în interior, iar cele din spațiul extern devin mai puține
Publicat: 15/10/2020, 07:57
Actualizat: 06/04/2021, 15:37

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce avem o creștere considerabilă a numărului de cazuri de coronavirus și o transmitere comunitară ascendentă. Ne aflăm după o perioadă în care interacțiunea socială a fost pronunțată. Totuși, faptul că ne apropiem de sezonul rece ar putea reduce transmisibilitatea virusului deoarece ziua va scădea și nu se vor mai petrece atât de multe activități, spune Andrei Baciu. 

„Există o avalanșă de informații și e și normal de altfel să fi ajuns într-un punct în care ai obosit de la atât de multe solicitări și alerte, și recorduri negative. Nu mai vorbim și de importantul, și foarte larg răspânditul fenomen de fake news, care creează tensiuni suplimentare. Este normal să existe, totuși, o predispoziție și o anumită stare reziduală de anxietate, pentru că este o situație fără precedent la nivel global. Însă, cu toate acestea, trebuie să nu ne lăsăm conduși în mirajul acesta al situațiilor care amplifică aceste stări, și atunci este bine să explicăm ce se întâmplă. Suntem într-un moment în care constatăm o accelerare a transmiterii comunitare, se constată o creștere a numărului de cazuri, vedem cu toții acest lucru. Acum vorbim de diverse scenarii și de diverse borne. Trebuie să știm că, în linii mari, toate aceste chestiuni sunt în primul rând făcute pe baza unor analize, făcute de către experți din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, din cadrul Ministerului Sănătății. Așa cum foarte bine a spus și domnul ministru Nelu Tătaru, toate deciziile se iau numai pe baza acestor recomandări”, a explicat Andrei Baciu. 

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce cetățenilor le sunt precizate ratele incidenței pe plan local. Andrei Baciu a explicat că cele două rate de 1,5 și 3 sunt borne importante care marchează trecerea d ela un scenariu la altul.

„Din punct de vedere medical, epidemiologic, ai nevoie să evaluezi gradul și riscul de transmitere virală, riscul de infectare pe care o comunitate îl prezintă. Cum faci acest lucru? Poți să o faci într-o manieră foarte sofisticată, însă ai nevoie să o faci de o manieră mai accesibilă, astfel încât să poți implementa la nivel local, la nivel central, astfel încât toată populația să înțeleagă când treci dintr-o etapă în alta, dintr-un risc în altul. Ai nevoie de niște lucruri mai simple, de niște borne pe care să le înțeleagă și să le poată folosi absolut oricine, cum sunt aceste borne de care vorbim acum – o rată a incidenței de 1,5 – 3 sunt cele două borne importante de la care practic se trece de la un scenariu, la altul și dacă ne uităm foarte atent, o să vedem că, cu privire la purtatul măștii, cu privire la tot ceea ce înseamnă activitățile teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, practic activitatea acestora este în oglindă cu rata de transmitere virală în societate”, a declarat Andrei Baciu la B1.

Andrei Baciu, despre previziunile potrivit cărora după creșterea explozivă de infectări, va veni o scădere: Vine sezonul rece când activitățile sunt mai puține

Întrebat pe ce se bazează ministrul Sănătății când afirmă că după explozia numărului de cazuri de coronavirus va urma și o scădere, secretarul de Stat Andrei Baciu a precizat că toate declarațiilr autorităților sunt bazate pe analize și interpretări științifice.

„Să știți că în primul rând cam toate previziunile de acest tip și-au dovedit până la urmă precizia, pentru că toate aceste chestiuni, așa cum am spus, sunt bazate pe analize și interpretări științifice metodologice, epidemiologice, de sănătate publică. Este bine să explicăm puțin și fenomenul. Suntem undeva la mijlocul lunii octombrie și practic suntem undeva la 14 zile, la sfârșitul perioadei de incubație, după o lună care a venit cu foarte multe evenimente suplimentare, cu o creștere semnificativă a interacțiunilor dintre persoane în societate, în mijloacele de transport în comun, la muncă, în birouri șamd. Mai mult decât atât, s-a scurtat ziua și ușor, ușor vine și sezonul rece, deci pe cale de consecință bună parte din activități se mută în interior, nu mai sunt atât de multe activități care se petrec în spațiul extern”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Se schimbă cărțile de identitate. Noile reguli pentru buletine din 7 mai 2025
Greșeala care îți poate ruina sărbătorile de iarnă. Sunt vizați cei care locuiesc la bloc
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Convorbirea lui Scholz cu Putin a deschis „cutia Pandorei”, susține Zelenski